Tuesday, November 1, 2011

Kirimanku kpdnya...dan balasannya (kemungkinan) kpd ku...

Assalammualaikum..:)

Ahad 30/10/2010 aku ada terbaca 1 artikel di FB yg merungkai sebab mngapa aku mngambil jln berisiko ini thadap hubungan ku dgn Lamb Chop. Lalu ku kirimkan(5.30 p.m) kpdnya mesej tsebut yg bbunyi...

Salam...Beef Steak (BS) hrp Lamb Chop (LC) still pegang pd komitmen hubungan ni.Tapi sekiranya dlm tempoh 'mbina persediaan' ni LC de jmp seseorg yg lbh baik, BAGITAU BS ea.Maceh.Jgn risau, BS phm.:) Kat bwh ni adalah antara sbb2 npe BS plih jln ni utk hubungan kita.Kn BS de kte mse LC "buang fon kt laut Mersing" ri 2, byk yg BS pk sblm nk tnye psl kawen2 ni.Ni la antara slh 5 sbb drpdnye.Smoga usaha BS y kecil ni mdpt redhaNya utk hubungan kita.BS xnak rse yg timbul kt haty ni jd sia2.RedhaNya yg BS cari utk hidup mati kita dan hubungan kita.InsyaAllah..amin ya rabbal alamin.Redha ibu abah alhamdulillah da dpt.Ibu xsetuju BS amk jln ni tp BS rse ni yg tbaek utk hubungan kita.(hmm..btter bce mse free je sbbnye pjg.siyes, xtipu.Slamat bkerja.Salam..)

Cinta sebelum perkahwinan adalah cinta yang hadir daripada pergaulan harian dengan individu yang mempunyai kesamaan daripada segi cita rasa, peribadi, minat dan cara hidup. Ada kalanya cinta ini adalah cinta pandang pertama yang hadir secara mendadak, dan ia juga mungkin cinta yang dibina secara berperingkat melalui pertemuan dan pergaulan harian. Cinta sebelum perkahwinan biasanya tidak digalakkan dalam Islam, kerana dikhuatiri akan menjerumuskan pencinta itu ke kancah maksiat dan kelalaian dalam percintaan. Walau bagaimanapun, jika percintaan itu mempunyai matlamat suci, iaitu untuk membawa pencinta itu ke jinjing pelamin dan ikatan yang sah, maka sebagai pencinta yang beriman dan takutkan Allah, mereka haruslah menjaga dan memelihara perkara-perkara berikut:

1.Menjaga batas-batas pergaulan dengan tidak menyentuh sesama sendiri, tidak membuang masa berjam-jam dengan bertelefon atau berbual-bual, dan tidak menjadikan pergaulan mereka seperti suami isteri yang sudah sah dinikahkan. Mereka harus sedar dan berasa malu kerana mereka masih belum mempunyai sebarang hak ke atas satu sama lain.

2.Menghormati maruah dan harga diri masing-masing, dalam erti kata lain tidak membenarkan diri berdua-duaan dengan kekasih, kerana orang yang ketiga adalah syaitan. Di samping itu tidak berhias-hias atau menampakkan perhiasan di hadapan kekasih kerana dikhuatiri boleh menaikkan nafsu syahwat kekasih. Sebaik-baiknya sebarang pertemuan hendaklah melibatkan mahram atau ibu bapa yang mengawasi tingkah laku mereka.

3.Mendapat restu dan kebenaran dari ibu bapa adalah faktor kejayaan dalam percintaan sebelum perkahwinan. Restu daripada ibu bapa memudahkan proses pertunangan dan pernikahan yang akan berlangsung sebagai kelangsungan daripada cinta itu. Ibu bapa harus memainkan peranan dengan memastikan anak-anak tidak melupakan tanggungjawab peribadi dan batasan akhlak dan ajaran agama semasa bercinta.

4.Berdoa dan menunaikan solat hajat supaya percintaan yang dimiliki akan diredai dan diberkati Allah. Bermohon kepada Allah supaya cinta itu dapat membawa kepada kesempurnaan peribadi dan kesempurnaan agama dengan mendirikan rumah tangga dan memelihara kelangsungan cinta itu.

5.Sentiasa melakukan solat Istikharah bagi meneguhkan hati supaya orang yang dicintai itu adalah yang terbaik untuk menjadi pasangan hidup sehingga ke akhir hayat. Janganlah mencintai seseorang kerana harta, rupa atau keturunannya, tetapi cintailah dia kerana agama dan kemuliaan akhlaknya. Solat istikharah membantu supaya individu yang bercinta itu tidak menyesal dengan pilihannya dan dia wajiblah menjuruskan percintaannya itu untuk mendirikan rumah tangga yang terpelihara. Sekiranya dia bercinta tanpa niat untuk berumah tangga tetapi sekadar ingin bermain-main dan bersuka ria, maka percintaan itu adalah penipuan dan setiap perbuatan ke arah itu mencetuskan dosa dan kemurkaan Allah.

Setiap perbuatan cinta seperti menyentuh kekasih, bersalaman, berdating, berpelukan dan bercanda adalah dilarang sebelum perkahwinan. Sebagai hamba Allah yang takut kepada kemaksiatan dan kehinaan hidup di dunia, pasangan kekasih hendaklah berasa malu untuk mempamerkan ‘cinta terlarang’ mereka kerana belum lagi diiktiraf oleh perkahwinan yang dituntut oleh syarak. Tetapi sebaliknya, apabila diikat dengan ikatan perkahwinan yang sah, perbuatan-perbuatan itu mendatangkan pahala dengan syarat suami isteri itu berusaha untuk menjaga batasan akhlak dan kesopanan tingkah laku apabila berada di khalayak ramai.

Keesokkannye aku bk FB dan name Lamb Chop keluar di notofication ku yg mnunjukkan die de wt new post. Postnye pd pukul 8.19 p.m itu bbunyi...

"Kecantikkan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah atau pakaiannya."

Dalam hatiku bbisik...mungkinkah statusnya ini merujukku..?suda smakin pandai die bmadah..:)

Ya Allah...apa yg ku harapkan dari perhubungan ini ialah redhamu kerana redhamu dan redha kedua ibu bapaku sahajalah yg akn mjanjikan kebahagiaan hidup kami di dunia dan di akhirat. Aku harapkan usaha ku yg kecil ini dihargai oleh Lamb Chop dan redhai oleh mu Ya Allah dan akhirnye akn mbawa kami ke ikatan yg halal. Jika dia jodohku maka permudahkan jalan itu ya Allah. Jika bukan, maka redhakan haty ku dan hatinya. Amin ya rabbal alamin....

Tapi Ya Allah buat mase ini aku pohon padaMu agar kau ilangkan sedikit rase yg tbuku di haty ini pada Lamb Chop agar aku mampu hidup dan beribadah tanpa mmikirkan dia. Bukan ingin mlupakannya tapi agar rse ini tidak mjadi sia-sia pd yg bukan halal utk ku. Bantu aku Ya Allah..amin ya rabbal alamin..


No comments:

Post a Comment